Huidige zonnepanelen die gebruikt worden voor het maken van stroom hebben een groot nadeel, als de temperatuur van het zonnepaneel stijgt daalt het rendement. Dit kan worden tegengegaan door het paneel te koelen met water en deze net zoals bij een zonnecollector te gebruiken voor het verwarmen van uw cv systeem en/of het warm water.
TU Delft student Stefan Roest heeft dit concept verder onderzocht en verbeterd voor zijn afstudeerproject. Zo verving hij de koperen buizen waar het water door stroomt door zeer dunne (diameter 4mm) aluminium buisjes. Hierdoor is er minder warmte nodig in de zonnecollector om toch bruikbare warmte te genereren voor huishoudelijk gebruik.
Daarnaast maakt Roest gebruik van een dunne film zonnecel in plaats van de gebruikelijke PV cellen. Dit heeft meerderevoordelen, ten eerste is het energieverlies bij 80°C 10% in plaats van 20% bij traditionele PV cellen. Daarnaast wordt de levensduur verlengd van 5-10 jaar naar 15-20 jaar.
Bruikbaarheid hybride zonnecollector
Vanwege de hoge rendementen en het feit dat er zowel warm water als elektriciteit kan worden opgewekt in een paneel zullen deze collectoren waarschijnlijk binnen korte tijd meer gebruikt gaan worden. Daarnaast zijn deze panelen ook geschikt voor bestaande gebouwen, welke hun energie label willen verlagen en daarmee de energiekosten.